De vervolging van christenen neemt wereldwijd toe. Uit de ranglijst christenvervolging 2021 van Open Doors blijkt dat de intensiteit van christenvervolging wereldwijd fors is toegenomen.

Volgens Open Doors zijn er tussen 1 oktober 2019 en 30 september 2020 4.761 christenen vanwege hun geloof gedood. Van de omgebrachte christenen werd 91 procent in Afrika vermoord. In totaal lijden wereldwijd 340 miljoen christenen onder vervolging.

Open Doors onderzoekt jaarlijks waar vervolging van christenen plaatsvindt en op wat voor manier dit gebeurt. De Ranglijst Christenvervolging laat zien in welke 50 landen christenen het zwaarst worden vervolgd om hun geloof. Voor het eerst heeft de Ranglijst Christenvervolging slechts twee kleuren: rood en oranje. Ze staan voor de twee zwaarste categorieën van vervolging: ‘extreem’ en ‘zeer zwaar’.

Corona als katalysator
Uit onderzoek van Open Doors blijkt corona een katalysator te zijn voor vaak verborgen vormen van onderdrukking die resulteren in discriminatie in woord en daad, zoals uitsluiting en haatzaaiende online communicatie. In China betalen 97 miljoen christenen een hoge prijs vanwege vergaande beperkingen, variërend van surveillancemiddelen die binnenshuis toezicht houden, online en offline interactie volgen en zelfs gezichten in de openbare veiligheidsdatabase scannen. Van de naar schatting 570 miljoen CCTV-camera’s in China zijn miljoenen uitgerust met geavanceerde software voor gezichtsherkennings. Deze software is gekoppeld aan het “sociale kredietsysteem”, dat ook de waargenomen “loyaliteit” en eventuele onvrede over het communistische geloof controleert. Volgens regionale rapporten in de provincies Henan en Jiangxi staan dergelijke camera’s nu op alle door de staat goedgekeurde religieuze locaties. Naar verluidt worden veel van deze geavanceerde camera’s naast standaard CCTV-camera’s geïnstalleerd. Ze zijn geschakeld aan het Bureau voor Openbare Veiligheid; dat betekent dat computergegevens in directe verbinding staan met andere databases van de overheid.