Chinese christenen zouden verantwoordelijk zijn voor de nieuwe uitbraak van het Covid-19 virus in de oostelijke provincie Hebei. Dat bericht circuleert op sociale medianetwerken zoals We Chat en Weibo in China.

In het bericht wordt beweerd dat het virus verspreid zou zijn door religieuze activiteiten van de Rooms-Katholieke Kerk en door buitenlandse zendelingen in verschillende dorpen in de provincie Gaocheng. De provinciehoofdstad Sijiazhuang stelde eerder in januari een lockdown in, nadat er honderden nieuwe gevallen van corona de kop hadden opgestoken.

De Chinese Katholieke Patriottische Associatie (CCPA) heeft in een officiële verklaring afstand genomen van de beschuldigingen op sociale media. “Het verspreiden van deze geruchten ondermijnt de stabiliteit in onze samenleving. Dit is een serieuze aanval op de rechten en belangen van priesters”, zegt de kerk. Buitenlandse priesters kunnen door de nieuwe Covid-19 beperkingen het land niet eens meer in.

De kerk weerspreekt dat er in de plaatsen die genoemd werden op de sociale media godsdienstige activiteiten hebben plaats gevonden. “In die dorpen is zelfs niet eens een katholieke kerk.” Vanwege de lockdown zijn religieuze activiteiten van alle staatskerken in het district afgelast.